Tere taas. Minu teise nädala blogipostituse teemaks on kirjeldada kaht nähtust interneti varasemast ajaloost (...-1991), milledest üht kasutatakse siiani ja teine on unustusehõlma vajumas. Kuna ma ise olen sündinud 1988. aasta lõpus ning ma pakun, et mu ema sai esimese tööarvuti 1994 või 1995, ei saa ma just kiidelda oma kogemustega sellest, kuidas internetiga enne 1991. aastat oli, nii et tänane postitus tuleb puhtalt teadmiste põhjal, mida ma internetist leidsin.


Üks põhilistest interneti põhiteenustest, mis ei ole oma olulisust ajaga kaotanud on e-post. Esimesed e-posti variandid võeti kasutusele juba 1960. aastate lõpus ja toimis algselt kasutajate initsiatiivil. 1971. aastal tegi Ray Tomlinson e-kirjade saatmise mugavamaks ning lõi programmid SNDMSG/READMAIL. Minu jaoks põnev on selle juures see, et juba esimestes e-mailides, mida Tomlison saatis, oli kasutusel aadressides @. Täpsemalt kujul [saatja] @ [saaja]
Varasemad e-maili saatmise programmid vajasid, et nii saatja kui ka sõnumi vastuvõtja oleksid mõlemad samal ajal võrgus. Praegu see ilmselgelt enam nii ei ole. 


Kõrvuti e-mailidega levisid enne veebi ka teadetetahvlisüsteemid (Bulletin Board Systems). BBS oli serveril jooksev tarkvara, mis kasutas toimimiseks  terminaliprogrammi  ja mida võib pidada sotsiaalvõrgustike eelkäijaks. Teadetetahvisüsteemid olid populaarset eelkõige veebieelsel ajal ja võimaldasid saata e-maile, jagada faile, kasutada jututube ja mängida online mänge. BBS võeti esimesena kasutusele 1970. aastate alguses ning oli kõige populaarsem 1990. aastate alguses, mil need said FidoNeti protokollide toe, mis nende kasutamist hõlbustasid. Kuna BBS toimisid üle telefonivõrgu, kestis nende populaarsus meil seni, kuni telefonikõned olid odavamad kui internet - Liiga kalliks muutus see kasutajate jaoks 1999.aastal, mil tollane Eesti Telefon kehtestas kõnealustustasu.


Kasutatud allikad:
*https://et.wikipedia.org/wiki/E-post
*https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_email
*http://www.raytheon.com/news/feature/ray_tomlinson.html
*https://et.wikipedia.org/wiki/FidoNet
*https://en.wikipedia.org/wiki/Bulletin_board_system



Comments

Popular posts from this blog

Kuidas saada häkkeriks?!

Kes on trollid ja kuidas nendega võidelda