Kes on trollid ja kuidas nendega võidelda

Saame kõigepealt terminoloogia paika. Slängisõnaraamatu järgi on troll keegi, kes teeb tünga ja trollima = võrgukogukonnas sütitavaid, kõrvalisi või teemaväliseid sõnumeid postitama, peamise eesmärgiga provotseerida teisi kasutajaid soovitud emotsionaalse vastukaja saamiseks või muul viisil normaalset arutelu lõhestama.
Trolle on minu meelest laias laastus kahte liiki. Kõige tavalisemad trollid on nagu internetiossid, kellel ei ole oma vaba ajaga muud teha, kui erinevates interneti keskkondades kedagi torkivaid postitusi teha, pannes sellega  pea valutama erinevate internetikommentaariumite haldajatel ja foorumite-gruppide administraatoritel, kes nendega tegelema peavad. Samuti kannatavad tihti selliste trollide tegemiste all nende ohvrid. Teised trollid tegutsevad juba läbimõeldult ja kasutavad internetti levitamaks infot, mis päeva lõpuks peaks kuidagi neile kasu tooma. Parim näide selles valdkonnas on nn Kremli trollid, kes kuulujuttude järgi lisaks Venemaal propaganda tegemisele, olevat ka Lääne trollinduse enda hoole alla võtnud erinevate äärmuste toetamiseks. Eestis on seda tüüpi trollindusega ilmselt kõige kuulsamaks saanud Priit Toobal, maailmas on nende suurimaks saavutuseks ilmselt Trumpi võimulesaamine.
Mida Mitnicki valemist tulenedes trollinduse vastu ette saab võtta? Mitte eriti tugeva lahendusena saab kõigepealt panna piirangud peale trollide tegevuspiirkondadele. Näiteks on mitmeid kommentaariumeid, kus reeglite järgi käitudes ei saa anonüümselt postitada ja/või ei lasta enne postitust üles, kui moderaator on selle üle vaadanud. Peale tehnoloogiliste piirangute on sellistes keskkondades on ka sõnalised piirangud - reeglid  -, mille vastu eksides on moderaatoril igati õigus kasutaja kas keskkonnast eemaldada või vähemalt tema postitus ära kustutada. Näiteks on enamasti keelatud vihakõned. Koolituse kohta ma ise tahan (rõhk sõnal tahan, saan väga hästi aru, et muid variante on ka) tõlgendada nii, et koolitust vajavad inimesed, kes peaksid õppima ära tundma trolle, arendades endas kriitilist mõtlemist.


Kasutatud allikad:

http://slang.ee/troll
http://slang.ee/trollima
http://time.com/4457110/internet-trolls/

Comments

Popular posts from this blog

Kuidas saada häkkeriks?!