Lugu kolmest lahedast ettevõtmisest, millest oleks võinud asja saada, aga...

Tere tulemast lugema mu uut ajaveebi. :) 
Esimeseks ülesandeks, millest siia kirjutan, kirjutada kolmest huvitavast ja lootustandvast IT- lahendusest, millest reaalsuses asja ei saanudki. Otsustasin fookusesse võtta sotsiaalvõrgustikud ja suhtluskanalid, mis olid enne Facebooki (loodud 2004. aastal) väga levinud ning tundusid igavesest ajast igavesti kestvat, kuid siis...

Friendster

Pean tunnistama, et sellest idufirmast ma ei olnud enne oma uurimuse algust kuulnudki. Sellest hoolimata oli Friendster üks esimesi laiema levikuga sotsiaalvõrgustikke. Wikipedias toodud kirjeldusest lähtudes võib eeldada, et tegu oli üsna Facebooki meenutava leheküljega, kus sa suhelda oma sõpradega jagada avalikult oma mõtteid/internetiavastusi, aga ka tutvuda uute inimestega ja korraldada üritusi. Firma loodi 2002 (fun fact: samal aastal nägi Eestis ilmavalgust rate.ee). See arenes nii kiiresti, et juba 2003. aastal pakkus Google selle eest 30 miljonit dollarit (firmasse esialgselt inversteeritud summa oli 12 miljonit dollarit). Tehingust keelduti ja sama aasta lõpus pidas nende põhiinvestor ettevõtte väärtuseks  53 miljonit dollarit.  2008. aastaks oli suhtlusvõrgustikus rohkem kui 115 miljonit kasutajat ning ettevõte laiendas oma kasutajabaasi Aasias. Friendsteri allakäik algas 2009 aastal, ettevõte lõpetas tegevuse 2015. aastal. Peamiseks puuduseks, mis Friendsterile võrreldes Facebookiga ette heideti, oli see, et kasutajad ei näinud automaatselt sõprade uuendusi, vaid pidid nende nägemiseks sõbra lehele minema, mistõttu ei olnud uue info saamine (ega ka enda jagatud infole kommentaaride saamine) kasutajatele piisavalt mugav.




Orkut
Orkut oli Google'i sotsiaalvõrgustik, mis loodi 2004. aastal ja oli oma võimaluste poolest üsna sarnane Friendsteriga. Põhiliseks "tõmbenumbriks" olid minu jaoks lehel erinevad foorumid, mida sai väga kergesti luua ja mis  olid üsna mugavaks mitteeanonüümseks suhtluspaigaks sama huvialaga inimeste vahel. Kõige suurema populaarsuse saavutas Orkut Indias ja Brasiilias, kus leht oli 2008. aastal kõige populaarsemaks külastatud saidiks. Samal aastal moodustasid üle poolte saidi kasutajates brasiilia elanikud, mistõttu Orkuti peakontor koliti Brasiiliase. Sait oli Brasiilias populaarsuselt esimene suhtlusvõrgustik kuni 2011. aasstani, mil turu võttis üle Facebook. Orkut suleti 2014. aastal. Ametlikuks põhjuseks tõi sama aasta Forbes välja, et Orkut on ajale jalgu jäänud ja Google otsustas edaspidi selle asemel arendada Google+ keskkonda. 

Windows Live Messenger (varem MSN Messenger)

MSN Messenger loodi 1999. aastal ning oli 2000. esimesel poolel esimene laiemalt levinud kiirsuhtlusprogramm Eestis. Minu kui kasutaja jaoks oli selle eeliseks konkureeriva ICQ ees algselt mugavus ja hiljem suurem sõprade hulk MSNis. WLM'i sõi 2013. aastal välja Skype. Kui see, kuidas Facebook Orkuti ja Friendsteri välja sõi, tundus usutav, siis Skype'i puhul ma nii suuri eeliseid ei tuttavate kasutamiskäitumises ega ka kasutamismugavuses meenutada ei suutnud. Seega tundus see minu jaoks kergelt müstilisena. Seda hetkeni kuni minuni jõudis teadmine, et Skype' i ostis 2011. aastal ära Windows. Seega pandi antud juhul lihtsalt kaks samale emafirmale kuulunud kiirsuhtlusprogrammi kokku.

https://tehnika.postimees.ee/3374897/15-toimumata-jaanud-hiigeltehingut-tehnoloogiamaailmas
https://en.wikipedia.org/wiki/Friendster
https://blog.swapcard.com/en/great-startup-ideas-that-didnt-work-out/
https://et.wikipedia.org/wiki/Orkut
https://www.forbes.com/sites/ellenhuet/2014/06/30/google-kills-orkut/
https://et.wikipedia.org/wiki/Windows_Live_Messenger
https://www.forbes.com/sites/amitchowdhry/2014/08/31/msn-messenger-is-completely-shutting-down-on-october-31st/#3ce9d0d148fb

Comments

Popular posts from this blog

Kuidas saada häkkeriks?!

Kes on trollid ja kuidas nendega võidelda