Minu jaoks kõige uudsem tugilahendus...

...aga ei alusta veel postitusega. Enne selle postituse tegemist pean mainima, et ma ei ole tugiteenuste maailmas kuigi kodus. Kui teema sissejuhatust lugesin, seostusid mul sellega vaid kolm asja:
1. programm, mille abil nägemispuudega inimesed, kes saavad kuulata seda, mis ekraanil kirjas on;
2. väikesed kõrgendused klaviatuurij F ja J klahvil, mille abil on kergem ilma vaatamata klavituuril orienteeruda;
3. saated nägemispuudega inimestest, kes teevad tööd arvutis nii, et kirjad on võimalikult suureks pandud*.
Ehk siis 2/3 minu toodud näidetest on variandid, kus kergete hack'idega on teinud nägemispuudega inimesed enda elu tavasüsteeme kasutades mugavamaks muutnud ja üks näide spetsiaalsest programmist, mille kasutamist olen taaskord ETV erivajadusega inimeste saadetest näinud.

Lisaks kõnesüntesaatoritele ja ekraanilugejatele, on tugeva nägemispuudega inimestele olemas veel näiteks punktkirjaprinterid, -klaviatuurid, -monitor(!), aga ka  reljeefne hiir.

Varem ma arvasin, et ainus viis, kuidas pimedana hiirt kasutada, ongi koostööl ekraanilugeriga. Tuleb välja, et tegelikult on pimedatel olemas oma hoopis eraldi hiired. Kõige esimese reljeefse hiirega tuli Vikipeedia andmetel 2000. aastal välja Logitech. See on mõeldud aga tavakasutajatele parema kasutajakogemuse pakkumiseks. Pimedatele mõeldud hiire tootjatest on kõige levinum Tactile World, Ltd. Tegu on 2007. aastal loodud  Iisraeli firmaga, kes lisaks hiirtele toodavad ka selle abil kasutavaid mänge ja ekraane Braille lugemiseks.
TW poolt toodetud hiired näevad välja nagu tavaline hiir. Selle teeb eriliseks see, et mõlemal nupul on 4 x 4 mummukest, mis vajadusel kas tõusevad või vajuva. Nii saab hiirt mööda teksti liigutades saab  lugeda Braille tähestikus: vasakpoolne nupp annab infot sellest, mis on hetkel hiire all, parempoolne sellest, mis tuleb järgmiseks (näiteks kas sõna või kujund jätkub või lõppeb). Selleks, et kiiremini teksti lugeda, tuleb vajutada keskelolevat nuppu ja hiir hakkab ise mööda teksti jooksma. Samuti aitab hiir tunnetada muud ekraanil toimuvat, näiteks teatud piirini pilte ja jooniseid. Sellise hiire eeliseks ekraanilugerite ja punktkirjamonitoride ees on see, et see on soodsam (firma kodulehe järgi ca 700 dollarit). Ekraanilugeritega võrreldes onboonuseks ka see, et see pole keelespetsiifiline, vaid tähestikuspetsiifiline (hiirt juba on olemas erinevate tähestike jaoks).


Et aga oma silm on kuningaks, siis SIIT näeb seda hiirt toimimas.

Kasutatud allikad:

http://www.economist.com/node/14955359

http://www.tactile-world.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_mouse#Tactile_mice































*Selleks on ka eraldi programmid, vaata näiteks Orca Linuxil

Comments

Popular posts from this blog

Kuidas saada häkkeriks?!

Kes on trollid ja kuidas nendega võidelda